Recepten

Tips uit 't Eethuisje

Recept voor saitan (of rundvlees goulash)

4 personen 1 potje (klein) saitan van de bio winkel
1 kilo diverse groenten( wortels, champignons ui, etc wat je maar wil)

Laat de saitan goed uitlekken. Bak ze in hete olie en roer er een twee (of meer)eetlepels mosterd doorheen. Bak de groenten en voeg ze daarna bij de saitan. Laat het geheel een uurtje pruttelen (voeg er een pakje tomaten puree bij) en breng op smaak met veel peper en een paar kruidnagelen,laurier ( 2 – 4 stuks)

Eetsmakelijk!

Kipreepjes met prei en honing

Ingrediënten (4 pers.):
500 gram kipfilet
500 gram prei in ringen
2 teentje knoflook
20 gram margarine
2 eetlepels honing
1 eetlepel citroensap
6 eetlepels ketjap manis
tabasco naar smaak
20 gram maïzena
250 gram basmatirijst

Bereiding:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de kipfilet in smalle reepjes. Doe de boter, de honing, citroensap, ketjap, knoflook en tabasco met 2 eetlepels water in een magnetronschaal. Plaats de schaal 1 minuut op vol vermogen in de magnetron. Voeg nu de prei en de kip toe en laat het geheel gaar worden in 6 minuten. (af en toe roeren). Roer intussen de maizena met 2 eetlepels water tot een glad papje. Roer het papje door het kipmengsel en zet nog 2 minuten in de magnetron. Enkele minuten laten nagaren. Serveren met de gekookte basmatirijst.

Vega: in plaats van kip kan je noten of tofu gebruiken!

Spinazie met rijst en gehakt

Bak Gehakt (Goed gekruid!!)
Hierbij UI en Knoflook.

Daarna spinazie alla krem (Of heeeeel fijngehakte spinazie met krem fresj of slagroom).

Natuurlijk rijst koken (geen zilvervlies maar ook geen paprijst)

verhouding gehakt-spinazie 50%
verhouding rijst spinazie-gehakt prut 50%

En het komt verder op de rest aan: KRUIDEN:
tomaten puree (per 200 gr gehakt 1 blikje (als extra kun je ook nog een deel spinazie vervangen voor gepelde tomaat))
Italiaanse tuinkruiden (ik zou zeggen voor een vol eethuisje minstens een heel albertheijn potje(die kleintjes))
Sambal
Peper en per 500/800 gram totale prut blokje kruiden boeljon
beetje geraspte (Belegen) kaas kan geen kwaad.

TIP VOOR VEGeTarie's: Vervang gehakt voor EI (roerei dus).

Olijven tapenade
(vegetarisch)

350 gr zwarte olijven
5 reepjes zongedroogde tomaten op olie
2 el uitgelekte kappertjes
1-2 teentjes knoflook
3 el olijfolie
citroensap
zout en peper

Doe de ingredienten in de keukenmachine en pureer tot er een grof of glad mengsel ontstaat. Klaar! (Je kunt ook een staafmixer gebruiken.)

Sambal tomaat ( 2 p.p.)

Neem stevige tomaten. Kerf een kruis in de tomaat en verwijder het steeltje. Doe de tomaten even in heet water en spoel ze af met koud water.Ontvel de tomaat en leg ze weg. Fruit een uitje en meng hierbij een half pakje Xanten(cocusnootboter), ketjap-manis en sambal. Zodra de Xanten opgelost voorzichtig mengen met de tomaat. Bon apetit!